Може да звучи тривиално, но това е народопсихологията на българина: „Без наука няма сполука“ и затова той винаги е държал чедата му да се учат, за да сполучат. Такива са били и селяните от с. Еница. Отначало децата им се учили в килийно училище, където Дяконът Левски основал революционен комитет и посял семето за “чиста и свята република”. По късно обучението на малчуганите се провеждало в частни домове. Така любознателните еничени отглеждали децата си като им насаждали мисълта, че прогреса идва с науката. Щом на кметското място застава Тодор Габрешанеца в Еница се заговорва за построяването на истинско училище със собствена сграда, класни стаи и учители, които да учат децата. В кметството се събира елита на селото и се взема решение, че с пукването на пролетта ще започне и строежа. Пари няма, но доброволците, които искат да помогнат с труд и каквото могат са почти от всяка къща. Дават еничени мило и драго за построяването на свое училище, а кмета няколко пъти ходи до София събира дарения там от приятели, разглежда проекти на училища и даже носи два от тях в Еница. На 22 март 1920 г.

     С настъпването на новия живот по полята започва и строежа на училището. Майстор Стою прави първата копка, а свещеникът на селото извършва молебен и благословия на строежа. Така се започва, с дарения, доброволен труд и много любов се изгражда двуетажната сграда в центъра на селото. На 15.IX.1924 г. за първи път детски гласчета огласят новото училище, което няма как да не носи името на великия българин – Апостола на свободата Васил Левски. И от тогава до ден днешен на петнайсти септември звънецът призовава децата на селото с труд и упорство да се учат и да помнят, че тяхния корен е тук на това място. В нашето училище са учили инженери, лекари, учители, специалисти във всички области. Тук са учили световно известния оперен певец Николай Гаубич и известния тромпетист Иван Данов.

     Ние учителите и децата от с. Еница с гордост можем да рапортуваме пред създателите на училището и с високо вдигнати чела да застанем пред тях, защото достойно защитаваме името на училище „Васил Левски“.